Cabinet Stomatologic Turda
+4 0740 047 087
programari telefonice, informatii

Parodontologie

Parodontoza sau boala parodontala (cunoscuta si ca paradontoza, paradentoza sau paradontopatie) este o afectiune cronica de tip inflamator a gingiei si a tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada. Netratata, ea poate duce la pierderea dintilor. Cauzele bolii sunt numeroase si diverse: sunt incriminati factori genetici, endocrini, de mediu, psihologici, afectiuni sistemice, boli profesionale, anumite medicamente, stilul de viata nesanatos. Cauza principala este placa dentara – pelicula compusa in principal din bacterii. Ea se formeaza pe dinti cand zaharurile din alimente interactioneaza cu bacteriile existente in mod normal in gura. Daca ramane pe dinti peste trei zile, placa se poate intari, formand tartrul. Acesta este un rezervor pentru bacterii.

Boala parodontala evolueaza in trei stadii: gingivita (inflamatia gingiei), parodontita superficiala si parodontita profunda. In mod normal, gingiile sanatoase sunt ferme, de culoare roz pal. Gingivita se manifesta prin modificarea gingiilor – devin moi si rosii-violacee. De asemenea, papilele interdentare se inflameaza si se desprind de pe dinti, apar dureri, gingiile sangereaza usor, chiar si la periaj delicat. Treptat, afectiunea evolueaza spre structurile profunde, gingia se retrage de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, apar pungile parodontale, in care se acumuleaza bacterii, tartru, fragmente de os necrozat. In stadiul final, dintii sunt expulzati din alveolele dentare si cad.

Parodontoza – tratament

Ce e de facut? In stadiul de gingivita, prin igiena impecabila si controale la medicul dentist, boala poate fi stopata si chiar eliminata. Pentru mentinerea igienei orale corecte, sunt necesare: periajul dintilor de doua ori pe zi, folosirea zilnica a atei dentare, utilizarea unei periute de dinti moale si inlocuirea ei dupa trei luni.

Tratamentul pentru parodontoza precoce este foarte important, iar scopurile lui sunt prevenirea distrugerii tesuturilor, eliminarea infectiei, prevenirea mobilizarii dintilor. In functie de gradul de gravitate a bolii, medicul dentist stabileste un program terapeutic. Placa bacteriana trebuie indepartata, pot fi necesare aplicatii locale de substante antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orala. Cand defectele osoase din jurul dintelui sunt importante, este necesara aditia de os.

Uneori, sunt necesare si tratamente protetice – analize si echilibrari ocluzale. In stadiile avansate ale bolii, se recurge la tratament chirurgical: chiuretaj subgingival, gingivectomii, operatii cu lambou, aditii osoase, aplicare de substante pentru regenerare a tesutului de sustinere a dintelui.

Copyright © cabinetstomatologicturda.ro 2023. Toate drepturile sunt rezervate. Webdesign: Algorithm
Partener: Mold Dent - aparatura stomatologica, cabinet, laborator, consumabile stomatologice